Wie en wat is Tonzon?

Tonzon is de merknaam van het bedrijf Tonzon BV uit Enschede. Zij hebben in de jaren ’80 van de vorige eeuw een innovatieve isolatie op de markt gebracht.

Het is een passieve vorm van vloerverwarming. De vloer is altijd warmer dan voorheen. Dat komt omdat Tonzon de thermosfles flexibel heeft gemaakt. Door dit te combineren met een folie op de bodem ontstaat er een droge kruipruimte. Optrekkende kou en vochtproblemen behoren daardoor tot het verleden. Doordat de vloer nu veel warmer is, is deze droger: geen schimmel, minder huisstofmijten. 

Hoe werkt Tonzon?

De bodem van de kruipruimte wordt afgedekt met een stevige en dampdichte bodemfolie die vocht en radongas tegenhoudt, maar niet de warmte die in de winter uit de bodem komt. Het milieuvriendelijke systeem maakt ook een einde aan de muffe geur vanuit de kruipruimte.

 

Aan de onderzijde van de vloer worden de Tonzon Thermoskussens bevestigd. De kussens voorkomen dat de warmte kan uitstralen naar de koude bodem. De warmte wordt vastgehouden en weerkaatst; de vloer wordt daardoor warmer.

Door dit isolatiemateriaal wordt het temperatuurverschil tussen vloer en plafond veel kleiner.

Wat is het effect?

Onderstaande thermografische opnames laten duidelijk het verschil zien van een niet- geïsoleerde vloer en van een geïsoleerde vloer.

Tonzon warmtebeeld camerabeelden

Bovenstaande thermografische opnames laten duidelijk het verschil zien van een niet- geïsoleerde vloer en van een geïsoleerde vloer.

Waarom Tonzon?

  • De meeste isolatieproducten hebben als nadeel dat ze nog steeds warmte doorlaten, maar dan vertraagd. Tonzon isolatie isoleert niet alleen, maar werkt op basis van reflectie. De Tonzon Thermoskussens voorkomen dat de onderkant van de vloer de warmte kan uitstralen naar de koude kruipruimtebodem en de koude funderingsmuren. De vloer kan de warmte alleen nog kwijt aan de lucht boven en onder de vloer. Om het luchtlaagje onder de vloer te verwarmen is weinig energie nodig. Dit laagje wordt warm en wil stijgen, maar zit al bovenin. Zo krijg je in het Thermoskussen een temperatuur-gelaagdheid zoals in een boiler: bovenin warm en naar onderen toe langzamer kouder.
  • De bodem van de kruipruimte wordt afgedekt met de Tonzon bodemfolie. Dat houdt vocht en radongas tegen. Het maakt ook vaak een eind aan de muffe lucht in de kruipruimte.

De voordelen op een rij

Tonzon vloerisolatie is er al sinds 1980. Het product heeft zich bewezen. We zetten de voordelen op een rij:

  • Meer wooncomfort, want het warmteverlies via de kruipruimte wordt geminimaliseerd en daardoor geen optrekkende kou meer.
  • Geen vocht en schimmels meer.
  • Milieuvriendelijk materiaal.
  • Hoge isolatiewaarde; de Rc-waarde is 3,8.
  • Een gemiddelde besparing van 15% tot 20% per jaar op de stookkosten. Met vloerverwarming is de gemiddelde besparing meer dan 30% per jaar.
    De besparing wordt ook wel uitgedrukt in m3 per m2. De gemiddelde besparing is 7 – 8 m3 per m2.
  • Een lange garantietermijn van 10 jaar op de producten en de bevestiging.